Over de opleiding
In 2016 is de Basiskaart Grootschalige Topografie (BGT) officieel ingevoerd. Sinds die tijd moet de geografie en bijbehorende data ook bijgehouden worden.
De werkzaamheden voor de bijhouding van de BGT zijn divers. Het betreft enerzijds de geografische kant (meten), en anderzijds de bijbehorende data moet ook actueel blijven (beheerders kant).
Of je nu als landmeter betrokken bent bij de bijhouding van de BGT, of als verwerker van de BGT. Het is voor beiden van belang dat men kennis heeft van elkaars werkzaamheden.
In deze cursus wordt juist aandacht gegeven aan die combinatie. Wat moet een landmeter weten om de juiste geometrie te meten, en wat moet de verwerker weten om inzicht te krijgen hoe een landmeter zijn meting uitvoert. Wat kan de landmeter in het veld al aan data invullen en wat niet.
Doel
Het doel van deze cursus is om de landmeter dichter bij het begrip BGT te brengen en klaar te stomen voor het zelfstandig uitvoeren van een meting. En voor de verwerker de metingen zien door de bril van de landmeter.
-
- Van terreinmeting naar digitaal BGT object;
- Een verbinding leggen tussen het landmeetkundig buitenwerk – de inwinning – en de verwerking conform de richtlijnen van de nieuwe Basisregistratie Grootschalige Topografie
- Inzicht geven in de verschillende aspecten van de BGT waarmee dagelijkse werkprocessen efficiënter kunnen worden ingericht.
Voor wie?
- Landmeters binnen- en buitendienst;
- Teamleiders/coördinatoren landmeetploegen;
- (Toekomstige) beheerders van de BGT;
- BAG beheerders met een gedeelde BGT verantwoordelijkheid;
- Senior medewerkers / coördinatoren ruimtelijke basisregistraties.
Inhoud
- De transitie van GBKN naar BGT;
- De BGT in de keten;
- De gebruikers van de BGT in de keten;
- Hoofddocumenten BGT (Gegevenscatalogussen en objectenhandboek IMBGT/IMGeo);
- Geometrie in de BGT (geometrievormen, topologie, objectvorming, objectidentificatie en niveauaanduidingen);
- Objectafbakening:
- BGT (Conform objectenhandboek, Erf en achterpaden)
- IMGeo (Groenvlakken, wegvakken en openbare ruimten)
- Bronhouders topografie afstemming
- Praktijkvoorbeelden.
Werkwijze
Het eerste deel van de cursus is voornamelijk theorie. Dit is belangrijk voor de landmeter om inzicht te krijgen in de werkzaamheden van de verwerker.
Het tweede deel is meer praktisch. Indien mogelijk wordt er in het veld een kleine meting uitgevoerd. Dit is weer van belang voor de verwerker om inzicht te krijgen in de “gedachtewereld” van de landmeter.
Het theoretische gedeelte is onderbouwend aan het praktijkgedeelte.
Soort afrondingsdocument
U ontvangt een bewijs van deelname als u de cursus Meten voor de BGT hebt gevolgd.
Vervolgopleiding/cursus:
- Meten voor het Kadaster
- MOVE3
- Meten voor de BAG
- Meten met Drones
- Meten met GNSS
- Meten met de Total Station
Toelatingsvoorwaarden
Vanaf VMBO
Praktische informatie
- Bruchem (Gemeente Zaltbommel)
- VMBO
- Lestijden: 15:30 - 21:00
- 3 werkdagen (eenmaal per week)
-
- 07-04-2025
- 14-04-2025
- 22-04-2025
- Inclusief maaltijd
- Inclusief lesmateriaal
- EUR 795,00 excl. BTW
Inschrijven
Vragen of wilt u meer weten over deze opleiding?
Neem contact met ons opDeze opleiding geschikt voor u?
Meld je dan nu aan voor onze cursus Meten voor de BGT en ga aan de slag!
U kiest voor
Zondag Opleidingen omdat:
Docenten uit de praktijk
Alle Docenten zijn werkzaam in de praktijk. Zij brengen actuele kennis en praktijkvoorbeelden naar de lessen, waardoor studenten een dieper begrip van het onderwerp krijgen. Ze kunnen complexe handelingen vereenvoudigen en laten zien hoe de theorie wordt toegepast in de praktijk. Dit verbetert de leerervaring en bereidt studenten beter voor.
Standaard én maatwerk mogelijkheden
Standaard- en maatwerkopleidingsmogelijkheden bieden studenten en bedrijven flexibiliteit en keuzes. Standaardprogramma’s bieden basisinformatie, terwijl maatwerkopleidingen afgestemd zijn op de specifieke behoeften.
Opleidingspartner van Curio College
Het partnerschap met Curio College biedt toegang tot een erkende MBO-opleiding en waarborgt de kwaliteit van het onderwijs. Dit stelt studenten in staat om een erkend diploma te behalen, waardoor hun carrièremogelijkheden worden vergroot.
45 jaar ervaring
Met 45 jaar ervaring in het onderwijs op het gebied van de Landmeetkunde, Maatvoering en Geo-Informatica, beschikt Zondag Opleidingen over een diepgaand begrip van onderwijsbehoeften en trends in het vakgebied. Deze ervaring resulteert in kwalitatief onderwijs, innovatieve benaderingen en bewezen methodologieën, wat ten goede komt aan zowel docenten als studenten.
Erkend opleider BOB-KOB
Als een erkende opleider door BOB-KOB (Behartiging Opleidingen Bouwnijverheid) brengt dit kwaliteitsborging aan het opleidingsprogramma. Studenten kunnen vertrouwen op een branche-erkend curriculum en krijgen een diploma dat waardevol is voor hun toekomstige carrière.