Inleiding:
De opleiding Microcredential HBO Geodesie bieden wij aan in samenwerking met Hogeschool HAS. Deze opleiding is een vervolg op de opleiding MBO Landmeetkunde, de opleiding Landmeetkundige 3A en 3B en de opleiding Hogere Landmeetkunde. Wij leiden in deze opleiding Landmeetkundigen op, die zich verder willen specialiseren op het gebied van de Geodesie en Geo-ICT.
Al een aantal jaren wordt de opleiding HBO Geodesie op de Hogeschool van Utrecht niet meer gegeven. Vanuit deze HBO Geodesie opleiding zijn juist die onderdelen gekozen die relevant, maar ook actueel zijn voor zowel de Landmeetkundige als voor de Operator. Daarbij is in de ontwikkeling van deze opleiding ook gekeken naar het perspectief en toegevoegde waarde voor de opdrachtgever. Met deze insteek is de opleiding HBO Geodesie ontwikkeld.
Voor wie
Deze opleiding is geschikt voor iedereen die een MBO diploma Landmeetkunde of Landmeetkundige 3A en 3B diploma heeft behaald. Ook voor diegene die in het verleden het diploma Hogere Landmeetkunde heeft behaald, sluit dit programma naadloos aan. Hoewel enkele onderwerpen daarin al behandeld zijn, is dat verwaarloosbaar tegenover het totale aantal opgenomen onderwerpen. Ook als je een andere opleiding op HBO niveau hebt afgerond, kan men na overleg en eventueel bijscholing instromen.
Doel opleiding
Het doel van deze opleiding is om de aspecten en achtergronden van de Geodesie bij te brengen en de vertaalslag te maken naar de praktijk van de Geo-ICT. Dit wordt bijgebracht op HBO denk en werkniveau. Tevens is het doel van deze opleiding om studenten voor te bereiden op hun vervolg carrière in de geodetische en geo-informatiesector.
Geodesie is het wetenschappelijke vakgebied dat zich bezighoudt met het meten en begrijpen van de vorm, afmetingen en zwaartekracht van de aarde. Het omvat ook het verzamelen, verwerken en analyseren van geospatiale gegevens voor diverse toepassingen. Hieronder enkele specifieke doelen van de Geodesie-opleiding op HBO-niveau:
Grondige kennis van geodetische concepten: Studenten zullen leren over fundamentele concepten zoals coördinaatsystemen, referentievlakken, geodetische datums, cartografie en geodetische metingen.
Meetmethoden en instrumentatie: Studenten zullen in aanraking komen met nauwkeurigheden en data van geodetische instrumenten en meettechnieken, zoals GPS (Global Positioning System), GNSS (Global Navigation Satellite System), Total Stations, 3D Scanners, Drones en Waterpasinstrumenten.
Geo-informatiesystemen (GIS): Studenten zullen leren hoe ze geospatiale gegevens kunnen verzamelen, opslaan, analyseren en als begrijpelijke informatie presenteren met behulp van geavanceerde GIS-software. Dit is van groot belang in een breed scala van industrieën, zoals stedenbouw, landbouw, natuurbeheer en meer.
Ruimtelijke databanken en modellering: Studenten zullen begrijpen hoe ze ruimtelijke gegevens kunnen structureren en opslaan in databanken. Ze zullen ook leren hoe ze ruimtelijke modellen kunnen ontwikkelen de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van complexe geografische fenomenen te begrijpen, te voorspellen en te toetsen.
Toepassingen in verschillende domeinen: Studenten kunnen werken in diverse sectoren, zoals landmeetkunde, ruimtelijke ordening, bouw, milieubeheer, en hydrografie. Ze kunnen betrokken zijn bij projecten zoals landmetingen, het in kaart brengen van terreinen, precisielandbouw, stadsplanning en meer.
Nauwkeurigheid en precisie: Een belangrijk aspect van geodesie is het waarborgen van hoge niveaus van nauwkeurigheid en precisie bij metingen en analyses. Studenten zullen leren hoe ze meetfouten kunnen identificeren, corrigeren en minimaliseren.
Samenwerking en communicatie: Geodesie-professionals werken vaak in teams en communiceren met andere specialisten, zoals ingenieurs, architecten en milieuwetenschappers. Studenten zullen vaardigheden ontwikkelen om effectief te communiceren en samen te werken binnen interdisciplinaire teams.
Inhoud
- Historie Landmeetkunde
- Inleiding geodesie
- Informatiemodellen/ Stelsel Basisregistraties
- Fotogrammetrie/ data en toepassingen
- Laserscanning/ data en toepassingen
- Remote Sensing en Beeldverwerking
- Mathematische Geodesie
- Ruimtelijke wiskunde
- Meetmethoden en instrumentatie
- Lineaire transformaties
- Geo-Informatie
- Geo-ICT
- Gis-technieken
- Gis-analyses
- Cartografie
- Visualisatie
- BIM Infra
- Civiele Techniek
- Kwaliteitsbeheersing Landmeetkundig proces
- Vastgoed informatie, kaartvernieuwing en kwaliteitscontrole
- Normstelling, kwaliteit en kosten Geodetisch proces
- Deformatie-analyses
- Move3 (Beoordeling Geometrische kwaliteit)
- Modellering
- Vastgoed en recht
- Management
Werkwijze
In de opleiding HBO Geodesie worden vanuit het programma de onderdelen die van toepassing zijn voor de functie, rol en taken van de Landmeetkundige toegepast. Door middel van projecten worden de deelnemers stap voor stap meegenomen hoe Geodesie en Geo-ICT in de praktijk gebruikt en toegepast wordt, maar ook leert men hoe dit zelf ten uitvoer gebracht kan worden.
Docenten
De docenten zijn Geodeten, uiteraard hebben zij zelf de opleiding HBO Geodesie met een diploma afgerond. Ook hebben zij jarenlange ervaring, zowel als docent bij Zondag Opleidingen als in de dagelijkse praktijk van het werkveld.
Examinering
De student moet naast een tentamen ook een portfolio opstellen, waarin zowel de Geodetische als de Geo-ICT onderwerpen zijn toegepast op de hedendaagse praktijk van het Landmeetkundig en Geodetisch werkveld.
Diploma
Wanneer de student voor het tentamen en voor de portfolio een voldoende heeft behaald, ontvangt men het Microcredential HBO Geodesie
Praktische informatie
- Bruchem (Gemeente Zaltbommel)
- HBO
- 20 werkdagen (eenmaal per week)
-
- 18-09-2025
- 25-09-2025
- 02-10-2025
- 09-10-2025
- 16-10-2025
- EUR 5575,00 excl. BTW
Inschrijven
Vragen of wilt u meer weten over deze opleiding?
Neem contact met ons opDeze opleiding geschikt voor u?
Meld je dan nu aan voor onze opleiding Microcredential HBO Geodesie en ga aan de slag!
U kiest voor
Zondag Opleidingen omdat
Docenten uit de praktijk
Alle Docenten zijn werkzaam in de praktijk. Zij brengen actuele kennis en praktijkvoorbeelden naar de lessen, waardoor studenten een dieper begrip van het onderwerp krijgen. Ze kunnen complexe handelingen vereenvoudigen en laten zien hoe de theorie wordt toegepast in de praktijk. Dit verbetert de leerervaring en bereidt studenten beter voor.
Standaard én maatwerk mogelijkheden
Standaard- en maatwerkopleidingsmogelijkheden bieden studenten en bedrijven flexibiliteit en keuzes. Standaardprogramma’s bieden basisinformatie, terwijl maatwerkopleidingen afgestemd zijn op de specifieke behoeften.
Opleidingspartner van Curio College
Standaard- en maatwerkopleidingsmogelijkheden bieden studenten en bedrijven flexibiliteit en keuzes. Standaardprogramma’s bieden basisinformatie, terwijl maatwerkopleidingen afgestemd zijn op de specifieke behoeften.
Samenwerkingspartner bedrijfsleven
Samenwerkingspartners van het bedrijfsleven brengen expertise en inzicht in tijdens de lessen. Dit versterkt de relevantie van het onderwijs, waarborgt kwaliteit en verhoogt de inzetbaarheid van studenten.
45 jaar ervaring
Met 45 jaar ervaring in het onderwijs op het gebied van de Landmeetkunde, Maatvoering en Geo-Informatica, beschikt Zondag Opleidingen over een diepgaand begrip van onderwijsbehoeften en trends in het vakgebied. Deze ervaring resulteert in kwalitatief onderwijs, innovatieve benaderingen en bewezen methodologieën, wat ten goede komt aan zowel docenten als studenten.
Erkend opleider BOB-KOB
Als een erkende opleider door BOB-KOB (Behartiging Opleidingen Bouwnijverheid) brengt dit kwaliteitsborging aan het opleidingsprogramma. Studenten kunnen vertrouwen op een branche-erkend curriculum en krijgen een diploma dat waardevol is voor hun toekomstige carrière.